Τι ορίζεται ως ρήξη τένοντα δικεφάλου;
Η ρήξη τένοντα δικεφάλου είναι μια κάκωση, η οποία χαρακτηρίζεται από την αποκόλληση του τένοντα του δικεφάλου από την κατάφυσή του που βρίσκεται στον αγκώνα ή από την έκφυσή του στον ώμο. Είναι ένας τραυματισμός όχι πολύ συχνός -ιδίως στην περιοχή του αγκώνα- και η ρήξη του τένοντα μπορεί να είναι ολική ή μερική.
Λίγα λόγια για τον δικέφαλο βραχιόνιο μυ
Ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς είναι ένας πολύ ισχυρός μυς. Βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του βραχίονα και συνδέει την περιοχή του ώμου με αυτή του αγκώνα. Η λειτουργία του είναι πολύ σημαντική για την κίνηση του άνω άκρου. Ειδικότερα, είναι συνυπεύθυνος για την κάμψη του αγκώνα, αλλά και τον υπτιασμό του αντιβραχίου.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;
Η κάκωση πραγματοποιείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν ο αγκώνας βρίσκεται σε κάμψη. Έτσι, η ρήξη κυρίως της κερκιδικής κατάφυσης του δικεφάλου προκαλείται συνήθως κατά την ανύψωση ή την μεταφορά κάποιου βαριού αντικειμένου.
Επίσης, η ρήξη μπορεί να προκληθεί από βαριά χειρωνακτική εργασία, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται ισχυρές συσπάσεις του μυ. Τέλος, σε προχωρημένη ηλικία, όπου οι μύες έχουν υποστεί μια φυσική φθορά, ενδέχεται να προκληθεί και από πτώση του ασθενούς πάνω σε τεντωμένο χέρι.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στο να υποστούν ρήξη τένοντα δικεφάλου μυός;
Η ρήξη τένοντα δικεφάλου μυός συμβαίνει συχνότερα σε άνδρες από 30- 60 ετών. Επιπροσθέτως, είναι πιθανότερο να υποστούν ρήξη οι καπνιστές, καθώς και οι αθλητές που σηκώνουν βάρη ή κάνουν χρήση κορτικοστεροειδών ή αναβολικών.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ρήξη τένοντα δικεφάλου;
Η κάκωση γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή τη στιγμή που συμβαίνει, αφού ακούει έναν χαρακτηριστικό ήχο, σαν κάτι να αποκολλάται. Μετά τη ρήξη ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο στην μπροστινή επιφάνεια του αγκώνα ή του ώμου και εμφανίζεται μια μη φυσιολογική διόγκωση (σημείο «ποπάι/ popaye»),ο δικέφαλος μυς τραβιέται προς τα πάνω ή προς τα κάτω αντίστοιχα με το ποιο είναι το σημείο της ρήξης).
Τα προαναφερθέντα συμπτώματα συνοδεύουν η εκδήλωση οιδήματος και εκχυμώσεων στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα ή του ώμου. Τέλος, ο ασθενής που έχει υποστεί ρήξη τένοντα δικεφάλου παρουσιάζει σχετική αδυναμία κάμψης του αγκώνα, καθώς και υπτιασμού του αντιβραχίου.
Ρήξη τένοντα δικεφάλου & Διάγνωση
Πραγματοποιείται κατόπιν της λήψης του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διάγνωση μπορεί τα τεθεί μόνο από την κλινική εξέταση. Ωστόσο, οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι απαραίτητες τόσο για την επιβεβαίωση της διάγνωσης όσο και για τον καθορισμό της ρήξης (ολική-μερική). Πιο συγκεκριμένα, ο περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος πραγματοποιείται με μαγνητική τομογραφία και υπέρηχο.
Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη τένοντα δικεφάλου;
Η ρήξη τένοντα δικεφάλου αντιμετωπίζεται είτε συντηρητικά, είτε με χειρουργική επέμβαση. Σε περιπτώσεις όπου η ρήξη τένοντα δικεφάλου είναι μερική ή ο ασθενής είναι μεγάλης ηλικίας, τότε εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι ασθενείς που θα εφαρμόσουν τη συντηρητική θεραπεία πιθανά θα χάσουν ποσοστό της δύναμης της κάμψης, αλλά κυρίως υπτιασμού έως 20%.
Η χειρουργική επέμβαση καλό θα ήταν να πραγματοποιείται όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά τη ρήξη. Η αποκατάσταση της ρήξης πραγματοποιείται με την καθήλωση του τένοντα στην αρχική του θέση όσον αφορά τον αγκώνα-αλλά περιφερικότερα όσον αφορά τον ώμο. Χρησιμοποιούνται ράμματα, οστικές άγκυρες και μεταλλικά κομβία. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για την αποκατάσταση της ρήξης είναι ελάχιστα επεμβατικές. Έτσι, ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Η κινητοποίηση του μέλους ξεκινά άμεσα, όμως το είδος και η διάρκεια της μετεγχειρητικής αποκατάστασης είναι εξατομικευμένα, βασισμένα στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ρήξης τένοντα δικεφάλου μυός, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας στη σύγχρονη Ορθοπαιδική Κλινική Orthobiology Surgery Center. O Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης, Διευθυντής της Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και οι επιστημονικοί συνεργάτες της κλινικής διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ρήξεων τενόντων και προβλημάτων ώμου και αγκώνα.