Tι ορίζεται ως ρήξη Αχίλλειου τένοντα;
Η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός του αχίλλειου τένοντα, του ισχυρότερου τένοντα του ανθρώπινου σώματος. Η ρήξη ενδέχεται να είναι μερική ή πλήρης, όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι πλήρης. Συνήθως η ρήξη λαμβάνει χώρα μερικά εκατοστά πάνω από την κατάφυσή του στο οστό της πτέρνας.
Ανατομικές πληροφορίες σχετικά με τον αχίλλειο τένοντα
Ο Αχίλλειος τένοντας είναι ο ισχυρότερος τένοντας του ανθρώπινου σώματος και εντοπίζεται στο οπίσθιο μέρος του ποδιού. Συνδέει τον γαστροκνήμιο μυ (γάμπα) με την πτέρνα, έχει μήκος περίπου 15 εκατοστά και συμμετέχει στη βάδιση αλλά και το τρέξιμο. Κατά την ανάβαση σκαλοπατιών ή το τρέξιμο στον Αχίλλειο τένοντα ασκείται δύναμη οκταπλάσια του βάρους ολόκληρου του σώματος. Ο Αχίλλειος τένοντας έχει μειωμένη αιμάτωση και για αυτό είναι επιρρεπής στις ρήξεις και η επούλωσή του εξαιρετικά δύσκολη.
Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες πρόκλησης της ρήξης;
Η αιτία πρόκλησης της ρήξης του Αχίλλειου τένοντα είναι η έκκεντρη διάταση ή σύσπαση του τένοντα. Συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, ειδικά αυτών που περιλαμβάνουν άλματα, όπως για παράδειγμα το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ. Επίσης, ενδέχεται να προκληθεί εξαιτίας κάποιας πτώσης από μεγάλο ύψος ή ενός στραβοπατήματος σε κάποια λακκούβα.
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ρήξης του αχίλλειου τένοντα είναι οι παρακάτω:
- Υπέρχρηση τένοντα
- Προηγούμενος τραυματισμός του Αχίλλειου τένοντα
- Παχυσαρκία
- Λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων
- Εγχύσεις κορτιζόνης στον Αχίλλειο τένοντα
- Λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών (π.χ. φθοριοκινολόνες)
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Αυτοάνοσα νοσήματα
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωσή της ρήξης Αχίλλειου τένοντα;
Η ρήξη Αχίλλειου τένοντα συμβαίνει συνήθως σε άνδρες αθλητές– κυρίως ερασιτέχνες- από 30 έως 45 ετών. Πριν λίγα χρόνια ήταν ένας σπάνιος τραυματισμός. Εντούτοις, στις μέρες μας εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ειδικότερα, το 80% των ρήξεων Αχίλλειου τένοντα αφορά σε ερασιτέχνες αθλητές.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η ρήξη Αχίλλειου τένοντα;
Κατά την εκδήλωση του τραυματισμού ο ασθενής αισθάνεται ότι δέχτηκε μια κλωτσιά στο πίσω μέρος του ποδιού στην περιοχή του τένοντα. Το αίσθημα αυτό συνοδεύεται από έντονο πόνο και το άκουσμα ενός «κλικ» κατά τον τραυματισμό. Στη συνέχεια, ο ασθενής με ρήξη αχίλλειου τένοντα εκδηλώνει τα κάτωθι συμπτώματα:
- Αδυναμία κίνησης του άκρου ποδός προς τα κάτω
- Αδυναμία βάδισης
- Εκδήλωση οιδήματος πάνω από την πτέρνα
- Αδυναμία του ασθενούς να σταθεί στις μύτες των ποδιών του
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ρήξης Αχίλλειου τένοντα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από έναν Ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέτασή του είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάγνωση. Κατά την κλινική εξέταση σε ασθενείς με ρήξη Αχίλλειου τένοντα παρατηρείται κενό στο σημείο ρήξης. Επίσης, η θετική δοκιμασία Thompson υποδηλώνει πλήρη ρήξη του τένοντα. Στη συνέχεια, η επιβεβαίωση της ρήξης έρχεται με τη διενέργεια υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας.
Ρήξη Αχίλλειου τένοντα & Θεραπεία
Η θεραπεία εκλογής για τη ρήξη Αχίλλειου τένοντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο δραστηριότητάς του και το σημείο της ρήξης. Η συντηρητική θεραπεία επιλέγεται συνήθως για ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς αθλητική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικού νάρθηκα τουλάχιστον για 8 εβδομάδες και μόλις αφαιρεθεί συστήνεται φυσικοθεραπεία.
Σε νεότερους ασθενείς εφαρμόζεται η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης, η οποία περιλαμβάνει τη συρραφή της ρήξης. Η χειρουργική επέμβαση είναι σύντομη και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια κιόλας ημέρα στο σπίτι του. Μετά την επέμβαση ακολουθεί μια περίοδος ακινητοποίησης. Ο ασθενής φορά έναν ειδικό νάρθηκα ακινητοποίησης και περπατά με τη βοήθεια βακτηριών. Στη συνέχεια, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε φυσικοθεραπεία με ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης είναι ότι προσφέρει ταχύτερη αποκατάσταση με μικρότερα ποσοστά υποτροπών. Όμως, σε κάθε περίπτωση η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό με εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις.
Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων. Στο ιατρείο μας εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης ορθοπαιδικών προβλημάτων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, εάν έχετε υποστεί ρήξη Αχίλλειου τένοντα.