Η ωλένια νευρίτιδα είναι μια από τις συχνότερες νευροπάθειες των άνω άκρων, μαζί με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και χαρακτηρίζεται από ερεθισμό του.
Λίγα λόγια για το ωλένιο νεύρο
Το ωλένιο νεύρο είναι ένα εκ των τριών μεγαλύτερων νεύρων του χεριού. Μαζί με τα άλλα δύο, το μέσο και το κερκιδικό νεύρο, είναι υπεύθυνα για την κίνηση και την αισθητικότητα του άνω άκρου. Διασχίζει τον αγκώνα από την πίσω πλευρά του, ξεκινά από τον αυχένα και καταλήγει στα δάκτυλα του χεριού. Επίσης, ελέγχει την
αισθητικότητα των δύο τελευταίων δακτύλων του χεριού, καθώς και την κάμψη τους. Σημαντική είναι η συμβολή του στις λεπτές κινήσεις του άνω άκρου, αφού ελέγχει τους περισσότερους από τους μικρούς μύες του χεριού.
Το ωλένιο νεύρο βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος στην περιοχή του αγκώνα (ωλένια αύλακα) και γι’ αυτόν τον λόγο είναι αρκετά επιρρεπές στους τραυματισμούς.
Αίτια εμφάνισης ωλένιας νευρίτιδας & Προδιαθεσικοί παράγοντες
Πολλές φορές τα αίτια εμφάνισης της ωλένιας νευρίτιδας δεν μπορούν να εντοπιστούν με ακρίβεια. Το πιο συχνό αίτιο εμφάνισής της είναι η συνεχής και παρατεταμένη πίεση του αγκώνα, κάτι που προκαλεί τη συμπίεση του νεύρου στην ωλένια αύλακα.
Ως προδιαθεσικοί παράγοντες για την εκδήλωση ωλένιας νευρίτιδας μπορεί να λειτουργήσουν οι παρακάτω:
- Χειρωνακτική εργασία
- Εργασία με τον αγκώνα σε κάμψη (π.χ. εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή)
- Άμεσος τραυματισμός του ωλένιου νεύρου
- Μειωμένος χώρος στην ωλένια αύλακα
- Αρθρίτιδα αγκώνα
- Παλαιά κατάγματα αγκώνα
- Εξάρθρωση αγκώνα
- Ύπαρξη οστεοφύτων στον αγκώνα
Πώς εκδηλώνεται η ωλένια νευρίτιδα;
Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από ωλένια νευρίτιδα προσέρχονται στο ιατρείο του ορθοπαιδικού με αίσθηση μουδιάσματος στο μικρό δάκτυλο και στον παράμεσο. Το μούδιασμα ενδέχεται να συνοδεύεται και από πόνο. Το μούδιασμα και ο πόνος εμφανίζονται κυρίως, όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος. Σε γενικές γραμμές η συμπτωματολογία της ωλένιας νευρίτιδας περιλαμβάνει:
- Πόνο στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα
- Αδυναμία κάμψης των δύο τελευταίων δακτύλων
- Εξασθένηση λαβής
- Δυσκολία στον συντονισμό των δακτύλων
- Δυσκαμψία αγκώνα
Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας πραγματοποιείται κατόπιν της λήψης του ιστορικού, της καταγραφής των συμπτωμάτων και της κλινικής εξέτασης χειρός. Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση της πάθησης παίζει και η εξέταση του ηλεκτρομυογραφήματος, ελέγχοντας την ταχύτητα αγωγής των νεύρων. Η εξέταση του ηλεκτρομυογραφήματος είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθορισμό της βαρύτητας της πάθησης. Τέλος, η απλή ακτινογραφία ενδέχεται να προταθεί από τον ορθοπαιδικό για να αποκλειστεί η ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την ωλένια νευρίτιδα;
Η εφαρμογή του θεραπευτικού πλάνου αμέσως μετά τη διάγνωση είναι σημαντική.
Εάν η ωλένια νευρίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να προκαλέσει ατροφία μυών του άνω άκρου, κατάσταση σχετικά μη αναστρέψιμη.
Η αρχική αντιμετώπιση της πάθησης είναι συντηρητική. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση του πάσχοντος μέλους
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
- Φαρμακευτική αγωγή με μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη(ΜΣΑΦ)
- Φυσικοθεραπεία με ασκήσεις ενδυνάμωσης
Στην πλειονότητα των περιστατικών η συντηρητική αγωγή αποδίδει καρπούς. Από την άλλη, εάν ο ασθενής δεν ανακουφιστεί από τα συμπτώματα, η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης είναι μονόδρομος. Στόχος της επέμβασης είναι η αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου, η οποία πραγματοποιείται δια μέσω τομής στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Με την επέμβαση γίνεται νοσηλεία μια ημέρας και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα της επέμβασης.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ωλένιας νευρίτιδας Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του στο OrthobiologySurgeryCenter βρίσκονται στη διάθεσή σας. Στο ιατρείο μας εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης ορθοπαιδικών προβλημάτων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.