Τι ορίζεται ως κάταγμα μετακαρπίων;
Ως κάταγμα μετακαρπίων χαρακτηρίζεται το κάταγμα που εντοπίζεται στα πέντε μακρά οστά που συνδέουν τα δάκτυλα με τον καρπό. Τα κατάγματα μετακαρπίων είναι από τα πιο συχνά κατάγματα, καλύπτοντας μέχρι και το 50% των καταγμάτων του άνω άκρου.
Τα μετακάρπια που είναι πιο επιρρεπή στην εκδήλωση καταγμάτων είναι το 1ο και το 5ο μετακάρπιο. Tα κατάγματα του 1ου μετακαρπίου ονομάζονται κατάγματα Bennet ή Rolando- ανάλογα με το είδος του κατάγματος- ενώ αυτά του 5ου μετακαρπίου ονομάζονται κατάγματα του μποξέρ.
Ταξινόμηση καταγμάτων μετακαρπίων
Τα μετακάρπια ανατομικά διακρίνονται σε τρία μέρη, τη βάση, τη διάφυση και την κεφαλή. Έτσι, ανάλογα το σημείο εντοπισμού του, ένα κάταγμα μετακαρπίου χαρακτηρίζεται ως κάταγμα βάσης, κάταγμα διάφυσης ή κάταγμα του αυχένα του μετακαρπίου.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης ενός κατάγματος μετακαρπίων;
Ένα κάταγμα μετακαρπίων είναι απόρροια ενός άμεσου τραυματισμού του άκρου, ο οποίος μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Συνήθως τα συγκεκριμένα κατάγματα εμφανίζονται σε άτομα που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής.
Επίσης, μια ακόμη αιτία πρόκλησης είναι τα τροχαία ατυχήματα, καθώς ενδέχεται να προκληθούν και από πτώσεις ή γροθιά σε κάποια σκληρή επιφάνεια. Στην περίπτωση που το κάταγμα οφείλεται σε έναν τραυματισμό υψηλής ενέργειας, συνήθως το κάταγμα αφορά δύο ή περισσότερα μετακάρπια.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ένα κάταγμα μετακαρπίων;
Ο ασθενής που έχει υποστεί κάταγμα μετακαρπίων εμφανίζει τα παρακάτω συμπτώματα:
- Πόνος στο δάκτυλο του οποίου το μετακάρπιο έχει υποστεί κάταγμα.
- Εκδήλωση έντονου οιδήματος.
- Εκδήλωση ευαισθησίας κατά την αφή.
- Δυσκολία κίνησης του δακτύλου.
- Η παλάμη δεν μπορεί να κλείσει ή να συγκρατήσει αντικείμενα.
Συνήθως είναι απαρεκτόπιστα, καθώς τα οστά της περιοχής συνδέονται με πολλούς και ισχυρούς συνδέσμους και σπάνια εμφανίζουν μεγάλη γωνίωση.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση του κατάγματος μετακαρπίου πραγματοποιείται από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Αρχικά, λαμβάνει το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και προχωρά στην κλινική εξέτασή του. Η διάγνωση που προκύπτει από την κλινική εξέταση μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσω απλών ακτινογραφιών, οι οποίες δείχνουν τον τύπο του κατάγματος, πληροφορία εξαιρετικά χρήσιμη για το σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου. Σε περιπτώσεις παρεκτοπισμένων καταγμάτων μετακαρπίων ενδέχεται να απαιτηθεί η διενέργεια αξονικής τομογραφίας.
Κάταγμα μετακαρπίων & Θεραπεία
Στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση της ανατομίας και της λειτουργικότητας του άκρου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα κατάγματα μετακαρπίων αντιμετωπίζονται συντηρητικά, ιδίως εάν είναι απαρεκτόπιστα. Έτσι, τα απαρεκτόπιστα κατάγματα αντιμετωπίζονται με την τοποθέτηση νάρθηκα ακινητοποίησης από 3 έως 5 εβδομάδες. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.
Από την άλλη, σε περιπτώσεις παρεκτοπισμένων καταγμάτων ή σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται πολλαπλά κατάγματα, η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί μονόδρομο. Η οστεοσύνθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ανοικτή είτε με κλειστή ανάταξη. Ο ασθενής επιστρέφει γρηγορότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες, αποφεύγοντας έτσι επιπλοκές που ενδέχεται να προκύψουν από την εφαρμογή της συντηρητικής θεραπείας.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
Ένα κάταγμα μετακαρπίων χρήζει άμεσης και εξειδικευμένης αντιμετώπισης, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να εμφανίσει επιπλοκές. Εάν το κάταγμα αφεθεί χωρίς θεραπεία ή δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη, τότε ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει χρόνιο πόνο. Εκτός από τον χρόνιο πόνο, ενδέχεται να εμφανιστούν οι κάτωθι επιπλοκές:
- Δημιουργία ψευδάρθρωσης
- Εκδήλωση φλεγμονής
- Μειωμένη λειτουργικότητα του πάσχοντος δακτύλου
- Βράχυνση του δακτύλου
Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας για την αντιμετώπιση καταγμάτων μετακαρπίων. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς σχεδιάζουμε εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα βασισμένα στις πλέον σύγχρονες θεραπείες. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ορθοπαιδικού προβλήματος.
Ποια είναι η ταξινόμηση των καταγμάτων μετακαρπίων;
Ένα κάταγμα μετακαρπίων ανάλογα με το σημείο εντοπισμού του μπορεί να είναι:
- κάταγμα βάσης
- κάταγμα διάφυσης
- κάταγμα του αυχένα του μετακαρπίου
Πώς προκαλείται ένα κάταγμα μετακαρπίων;
Ένα κάταγμα μετακαρπίου μπορεί να προκληθεί από:
- Πτώσεις
- Τραυματισμό του άκρου κατά τη διάρκεια αθλημάτων επαφής
- Χτυπήματα σε σκληρές επιφάνειες (π.χ. γροθιά)
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;
Ένα κάταγμα μετακαρπίων μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα όπως:
- Πόνος στο πάσχον δάκτυλο
- Οίδημα στη επιφάνεια του δακτύλου
- Ευαισθησία κατά την αφή
- Δυσχέρεια κατά την κίνηση
- Αδυναμία παλάμης να κλείσει ή να συγκρατήσει πράγματα
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω της κλινικής εξέτασης και της λήψης απλών ακτινογραφιών. Περαιτέρω εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία, απαιτούνται σπάνια.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Τα κατάγματα μετακαρπίων μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με συντηρητική θεραπεία είτε με χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός νάρθηκα ακινητοποίησης και στη συνέχεια ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με κλειστή ή ανοιχτή ανάταξη και οστεοσύνθεση, αποκαθιστώντας πλήρως τη λειτουργικότητα του άκρου.