Τι ορίζεται ως γάγγλιο;
Ως γάγγλιο (ή γαγγλιακή κύστη) ορίζεται μια καλοήθης κυστική διόγκωση, η οποία εντοπίζεται συνήθως κοντά στην άρθρωση του καρπού. Πρόκειται για μια κύστη με διαυγές κολλώδες υγρό και εξορμάται είτε από την άρθρωση είτε από το έλυτρο ενός τένοντα. Σπανίως ένα γάγγλιο ενδέχεται να εμφανιστεί στο εσωτερικό ενός νεύρου και σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται ενδονευρικό γάγγλιο. Ως προς το μέγεθός τους τα γάγγλια ποικίλλουν και συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Ποια είναι τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης του γαγγλίου;
Τα γάγγλια εμφανίζονται συχνά στο άνω άκρο, όμως ενδέχεται να εμφανιστούν και στην ποδοκνημική άρθρωση. Το πιο συχνό σημείο εμφάνισης είναι η ραχιαία επιφάνεια του καρπού (60-70% των περιπτώσεων) και ακολουθεί η παλαμιαία επιφάνεια του καρπού. Μερικά άλλα σημεία εντόπισης του γαγγλίου στο άνω άκρο είναι:
- Ανάμεσα στα οστά του καρπού
- Στη βάση των δακτύλων και της παλάμης
- Στη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων
Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης του γαγγλίου;
Τα αίτια εμφάνισης των γαγγλίων καρπού δεν έχουν καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια. Η θεωρία που μέχρι στιγμής θεωρείται επικρατέστερη είναι ότι προκαλούνται εξαιτίας κάποιου τραυματισμού του αρθρικού θυλάκου ή εκφυλιστικών αλλοιώσεων των ιστών.
Στους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης γαγγλίου ανήκουν η ηλικία και το φύλο, καθώς και η ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας. Παρόλο που το γάγγλιο ενδέχεται να εμφανιστεί στον οποιοδήποτε, συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας από 20 έως 40 ετών. Επίσης, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο γάγγλιο, ειδικά στη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το γάγγλιο;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ένα γάγγλιο δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλεί ήπιες ενοχλήσεις. Ως προς το μέγεθός του μπορεί να αυξομειώνεται κατά την εκπόνηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίζεται εντελώς.
Σε κάθε περίπτωση το μοναδικό πρόβλημα του γαγγλίου είναι αισθητικό. Ανάλογα με το σημείο που εντοπίζεται μπορεί να προκαλεί πόνο (μόνιμο ή κατά την πίεσή του). Εάν το γάγγλιο πιέζει κάποιο νεύρο (π.χ. μέσο ή ωλένιο νεύρο), τότε ενδέχεται να εκδηλωθούν αιμωδίες (μουδιάσματα) ή αδυναμία στα δάκτυλα.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση του γαγγλίου πραγματοποιείται εύκολα από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Αρχικά, πραγματοποιείται η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και στη συνέχεια η κλινική εξέταση του ασθενούς μέσω της ψηλάφησης. Η διόγκωση είναι συνήθως σκληρή και ίσως παρουσιάζει διαφάνεια σε φως. Πιθανόν να πραγματοποιηθεί και ένα υπερηχογράφημα προς επιβεβαίωση της διάγνωσης, ενώ σπάνια απαιτούνται απλές ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία.
Πώς αντιμετωπίζονται τα γάγγλια;
Ένα γάγγλιο μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει κυρίως την παρακολούθηση του γαγγλίου, τη μείωση χειρωνακτικών δραστηριοτήτων και σπάνια την ακινητοποίησή του με έναν νάρθηκα καρπού. Συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του μεγέθους του, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πίεση στα παρακείμενα νεύρα προκαλώντας πόνο. Στη συντηρητική θεραπεία ανήκει και η παρακέντηση του γαγγλίου με μια λεπτή βελόνη με ή χωρίς την έγχυση κορτιζόνης.
Τα ποσοστά υποτροπής του γαγγλίου μετά την παρακέντηση είναι υψηλά, οπότε ο μοναδικός τρόπος οριστικής αντιμετώπισης είναι η χειρουργική αφαίρεσή του. Στη χειρουργική αφαίρεση συνήθως οδηγούνται οι ασθενείς που ενοχλούνται αισθητικά από την εμφάνισή του και αυτοί στους οποίους προκαλεί συμπτώματα.
Η χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης ενός γαγγλίου ποικίλλει από το μέγεθος και το σημείο εντόπισής του. Τα μικρού μεγέθους γάγγλια συνήθως αφαιρούνται με τοπική αναισθησία, ενώ τα μεγαλύτερα με περιοχική αναισθησία. Η αφαίρεση είναι σύντομη, δε διαρκεί πάνω από μισή ώρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι αμέσως μετά την επέμβαση.
Η αφαίρεση του γαγγλίου θα πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς, αφού η ριζική εκτομή του είναι απαραίτητη για την αποφυγή επανεμφάνισης. Τέλος, μετά την αφαίρεσή του, το γάγγλιο σπάνια αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Εάν έχετε γάγγλιο και επιθυμείτε την αφαίρεσή του, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό. Το OrthoBiology Surgery Center αποτελεί πρότυπο κέντρο αντιμετώπισης Ορθοπαιδικών παθήσεων. O Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr. Ιωσηφίδης Μιχάλης, και οι επιστημονικοί συνεργάτες του είναι εξαιρετικά έμπειροι στην αντιμετώπιση γαγγλίων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.