Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Συχνοί τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως. Είναι ένα άθλημα στο οποίο συμμετέχουν κυρίως άνδρες αλλά και γυναίκες, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο.  Το ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από ένταση και για αυτόν τον λόγο οι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο είναι αρκετά συχνοί. Για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ένας τραυματισμός έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους, αφού μπορεί να τον κάνει να απέχει από την αθλητική του δραστηριότητα.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο ανήκει στα αθλήματα επαφής, κάτι που ευνοεί σε μεγάλο βαθμό και τις πτώσεις. Οι τραυματισμοί που συμβαίνουν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ποικίλλουν ως προς τον βαθμό σοβαρότητας και αφορούν διάφορες ανατομικές περιοχές των κάτω άκρων.

Η φύση του αθλήματος ευνοεί τους τραυματισμούς κυρίως στην περιοχή των γονάτων. Τα συνεχόμενα λακτίσματα και οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης  είναι κινήσεις που χαρακτηρίζουν το ποδόσφαιρο. Έτσι, οι πιθανότητες για την εκδήλωση ενός τραυματισμού αυξάνονται. Οι πιο συχνοί τραυματισμοί στην περιοχή του γόνατος είναι οι παρακάτω:

  • Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι ένας από τους συχνότερους τραυματισμούς στο ποδόσφαιρο. Τη στιγμή του τραυματισμού ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος και εκδηλώνεται έντονος πόνος. Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού μπορεί να είναι μερική ή ολική.
  • Ρήξη μηνίσκου: συνήθως η ρήξη μηνίσκου εντοπίζεται στον έσω μηνίσκο. Βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί μετά τον τραυματισμό.
  • Κακώσεις αρθρικού χόνδρου

Γενικότερα, μερικοί ακόμη συχνοί τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών είναι οι κάτωθι:

  • Τραυματισμοί προσαγωγών
  • Τραυματισμοί οπίσθιων μηριαίων
  • Μυϊκές θλάσεις
  • Διαστρέμματα αστραγάλου
  • Ρήξη αχίλλειου τένοντα
  • Διάσειση
  • Κακώσεις άνω άκρων

Πώς αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο;

Όπως προαναφέρθηκε οι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο είναι αρκετά συχνοί και επηρεάζουν την ψυχολογία των αθλητών, αλλά και την καριέρα τους. Η αντιμετώπιση των τραυματισμών θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους στις αθλητικές κακώσεις Ορθοπαιδικούς.

Η γνώση των μηχανισμών κάκωσης και ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου συμβάλλει σημαντικά στην άμεση αποκατάσταση.

Στους περισσότερους τραυματισμούς το θεραπευτικό πλάνο εστιάζει αρχικά στη θεραπεία RICE (Rest- Ice- Compression- Elevation). Το θεραπευτικό αυτό σχήμα περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία, επίδεση (για «συμπίεση») της άρθρωσης και ανύψωση του πάσχοντος σκέλους. Οι τραυματικές βλάβες του αρθρικού χόνδρου μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεταμόσχευση χόνδρου που έχει τη βάση της στις κυτταρικές θεραπείες.

Οι κακώσεις του χόνδρου, αλλά και οι μυϊκές θλάσεις, και μερικές βλάβες μηνίσκων αντιμετωπίζονται με την πολλά υποσχόμενη θεραπεία PRP.

Αντιθέτως, πολλοί τραυματισμοί, όπως για παράδειγμα η ρήξη πρόσθιου χιαστού, αντιμετωπίζονται χειρουργικά.  Σήμερα όμως, η χειρουργική αποκατάσταση των τραυματισμών πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Μέσω της αρθροσκόπησης οι τραυματισμοί του ποδοσφαίρου αποκαθίστανται επιτυχώς και οι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν γρήγορα στις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση το είδος της θεραπείας που θα επιλεχθεί εξαρτάται από  πολλούς παράγοντες, με βασικότερο τη σοβαρότητα του τραυματισμού και το ανατομικό στοιχείο που προσβλήθηκε.

Πρόληψη τραυματισμών

Οι ποδοσφαιριστές  θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης για την αποφυγή τραυματισμών, που ίσως τους στερήσουν την παρουσία τους στο γήπεδο. Η καλή προθέρμανση πριν την προπόνηση και κυρίως πριν τους αγώνες και ο καλής ποιότητας εξοπλισμός (π.χ.  παπούτσια, τάπητας γηπέδου) προστατεύουν σημαντικά από τους τραυματισμούς. Επίσης, η ισορροπημένη διατροφή και ένα ασφαλές πρόγραμμα προπόνησης για καλή σωματική προετοιμασία (πρωτόκολλα FIFA 11+), το οποίο θα περιλαμβάνει διατάσεις, πλειομετρικές ασκήσεις και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη τραυματισμών.

Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων. Εξυπηρετούμε τις ανάγκες αθλητών επαγγελματικού ή ερασιτεχνικού επιπέδου.  Το κέντρο μας, είναι κέντρο εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθλητικής Τραυματολογίας, Χειρουργικής Γόνατος και Αρθροσκόπησης (ESSKA). Εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης ορθοπαιδικών προβλημάτων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Στο ποδόσφαιρο τα κάτω άκρα είναι αυτά που τραυματίζονται συχνότερα. Τα γόνατα είναι πολύ επιρρεπή στους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου.

Το ποδόσφαιρο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρούς ή λιγότερο σοβαρούς τραυματισμούς. Ένας από τους πιο κοινούς τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού. Οι ρήξεις μηνίσκων είναι επίσης ένας κοινός τραυματισμός. Επίσης, οι τραυματισμοί που έχουν συνδεθεί με το ποδόσφαιρο είναι:

  • Κακώσεις του αρθρικού χόνδρου
  • Τραυματισμοί προσαγωγών
  • Τραυματισμοί οπίσθιων μηριαίων
  • Μυϊκές θλάσεις
  • Διαστρέμματα αστραγάλου
  • Ρήξη αχίλλειου τένοντα
  • Διάσειση

Ανάλογα το είδος και τη σοβαρότητα του τραυματισμού μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση μέσω της οποίας αντιμετωπίζονται συνήθως οι αθλητικοί τραυματισμοί είναι η αρθροσκόπηση.

Οι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο μπορούν να προληφθούν με τα παρακάτω μέτρα:

  • Καλή προθέρμανση
  • Καλής ποιότητας παπούτσια
  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Ασφαλή προγράμματα προπόνησης