Γενικότερα αρθρίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που υφίσταται κάποια άρθρωση του σώματός μας. Πολλές φορές η φλεγμονή αυτή μπορεί να προκαλέσει φθορά του αρθρικού χόνδρου. Οι αρθρίτιδες διακρίνονται στις εκφυλιστικού τύπου αρθρίτιδες (οστεοαρθρίτιδα) που είναι και η τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων (>90%) και στις αυτόνοσες αρθρίτιδες, με συχνότερη τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα που μας προστατεύει από τους «εισβολείς», επιτίθεται στις αρθρώσεις μας. Έτσι, η άρθρωση που βάλλεται παθαίνει φλεγμονή.
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σύμφωνα με μελέτες ίσως γενετικοί παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνισή της. Όμως, τα άτομα που κληρονομούν τα γονίδια αυτά δεν είναι απαραίτητο πως θα εμφανίσουν τη νόσο. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και κάποιοι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας όπως ιοί ή βακτήρια, το κάπνισμα και η έκθεση σε επικίνδυνα υλικά όπως ο αμίαντος. Τέλος, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα κυρίως στη μέση ηλικία.
Όπως όλες οι αρθρίτιδες, έτσι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται κυρίως με πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο της άρθρωσης. Εκτός από το πρήξιμο, η άρθρωση παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία και μερικές φορές παρουσιάζει και ερυθρότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά ήπια ή πιο έντονα, και εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό το πρωί ή μετά από περιόδους μεγάλης αδράνειας του σώματος.
Εκτός από τα συμπτώματα που αφορούν στις αρθρώσεις, σε μερικούς ασθενείς εμφανίζονται τα παρακάτω συμπτώματα:
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι συνεχόμενα ή να εμφανίζονται ανά διαστήματα και να υποχωρούν. Με την πάροδο του χρόνου και αν δεν αντιμετωπιστεί, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει την παραμόρφωση των αρθρώσεων.
Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι μείζονος σημασίας για την αντιμετώπισή της. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι η νόσος δεν μπορεί να διαγνωστεί, γιατί παρουσιάζει συμπτώματα που είναι παρόμοια με αυτά άλλων παθήσεων. Ένας έμπειρος ορθοπεδικός μετά τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του, θα κατευθύνει τον ασθενή προς κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Επίσης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να διαγνωστεί και μέσω αιματολογικών εξετάσεων για τυχόν εμφάνιση φλεγμονών ή μέσω της εξέτασης των αντισωμάτων για τον ρευματοειδή παράγοντα.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αναλόγως του βαθμού των συμπτωμάτων της μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σειρά μέτρων. Οι τρόποι αντιμετώπισής της αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:
Σημείωση: Στις περιπτώσεις που η ρευματοειδής αρθρίτιδα οδηγήσει με το πέρασμα του χρόνου σε παραμόρφωση των αρθρώσεων και καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, η χειρουργική επέμβαση είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης, με τη μέθοδο της αρθροπλαστικής. Σήμερα η πλειοψηφία των χειρουργικών επεμβάσεων που αφορούν ορθοπαιδικά προβλήματα γίνονται με όσο το δυνατό ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.
Θεωρώντας την υγεία ως το πολυτιμότερο αγαθό στο Orthobiology Surgery Center ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες του βρίσκονται στη διάθεσή σας για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ορθοπαιδικού προβλήματος σας ταλαιπωρεί. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση από τους έμπειρους ιατρούς του κέντρου μας.