Πελματιαία απονευρωσίτιδα ή αλλιώς «πτέρνα του δρομέα» ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία η πελματιαία απονεύρωση φλεγμάνει. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια συχνή αιτία πόνου στη πτέρνα και εντάσσεται στα σύνδρομα υπέρχρησης. Ο πόνος γίνεται ακόμη πιο έντονος κατά τη βάδιση και το τρέξιμο και είναι μια αρκετά συχνή πάθηση.
Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας σύνδεσμος πολύ ισχυρός. Είναι μια πυκνή ινώδης ταινία που μοιάζει με τένοντα και ενώνει την πτέρνα με τα δάκτυλα. Η ύπαρξή της είναι πολύ σημαντική, γιατί υποστηρίζει την καμάρα του ποδιού και δέχεται όλους τους κραδασμούς που δέχεται το πόδι π.χ. κατά το βάδισμα ή το τρέξιμο.
Με την πάροδο του χρόνου η πελματιαία απονεύρωση φθείρεται και χάνει την ελαστικότητά της. Έτσι, είναι πιθανή η εκφύλισή της και εμφανίζεται με τη μορφή έντονου πόνου. Συνήθως κινδυνεύουν από αυτή δρομείς και υπέρβαρα άτομα. Επίσης, είναι πιο επιρρεπείς οι γυναίκες και όσοι έχουν επαγγέλματα που απαιτούν αρκετή ορθοστασία.
Κάποια άλλα αίτια τα οποία παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι:
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα διακρίνεται κυρίως από έντονο πόνο στην περιοχή της πτέρνας. Σε αρχικά στάδια, ο πόνος είναι ήπιος και συχνά αναφέρεται από τους ασθενής ως σφίξιμο.
Ο πόνος αυτός συνήθως είναι εντονότερος το πρωί, στα πρώτα βήματα. Επίσης, μπορεί να εμφανίζεται μετά από την άσκηση-και όχι κατά τη διάρκεια- ή μετά από μεγάλο διάστημα ανάπαυσης των ποδιών. Μόλις το πέλμα ζεσταθεί, μειώνεται αισθητά. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται μόνο στο ένα πόδι, χωρίς αυτό να αποκλείει την ταυτόχρονη εμφάνισή του και στο άλλο.
Η διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας γίνεται μετά από την λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του. Συμπληρωματικά, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει και κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Οι απεικονιστικές εξετάσεις δίνουν επιπλέον πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ο βαθμός, αλλά και η έκταση της φλεγμονής.
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα μετά τη διάγνωσή της, γιατί μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια πάθηση. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο υπόλοιπο πέλμα, στα γόνατα, ακόμη και στην πλάτη, αφού η ύπαρξή της επηρεάζει τον τρόπο βάδισης του ατόμου.
Κατά κύριο λόγο η πάθηση αντιμετωπίζεται με συντηρητικές μεθόδους. Η συντηρητική θεραπεία που θα προταθεί από τον θεράποντα ιατρό θα πρέπει να εφαρμόζεται για ένα διάστημα μερικών μηνών. Πιο συγκεκριμένα, η πελματιαία απονευρωσίτιδα αντιμετωπίζεται με τους παρακάτω τρόπους:
Αν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει καρπούς στο διάστημα 6 μηνών, τότε προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση. Όμως, αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, αφού η συντηρητική θεραπεία είναι αρκετή για την αντιμετώπισή της.
Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης μαζί με τους επιστημονικούς του συνεργάτες βρίσκονται στη διάθεσή σας για να λύσουν άμεσα και με τους πιο σύγχρονους τρόπους οποιοδήποτε ορθοπαιδικό πρόβλημα σας απασχολεί και δυσκολεύει την καθημερινότητά σας. Στο Orthobiology Surgery Center χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας για την επίλυση των ορθοπαιδικών ζητημάτων.
Επικοινωνήστε τώρα με τον ιατρό και την ομάδα του Orthobiology Surgery Center για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την πελματιαία απονευρωσίτιδα.