Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Μυϊκή θλάση: Ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία;

astatheia_omou

Μυϊκή θλάση είναι ο τραυματισμός που συμβαίνει σε έναν ή περισσότερους μύες. Οι αθλητές και οι χορευτές είναι πολύ ευάλωτοι σε μια τέτοια κάκωση. Η ταχύτητα και η απαιτητική σωματική δραστηριότητα θέτουν σε κίνδυνο την φυσιολογική λειτουργία των μυών. Ωστόσο, απότομες κινήσεις σε καθημερινές δραστηριότητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυϊκή θλάση.

Είδη μυϊκής θλάσης

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, η μυϊκή θλάση διακρίνεται σε 3 είδη:

  • Πρώτου βαθμού: Πρόκειται για ελαφριά διάταση των μυϊκών ινών, η οποία μπορεί να αποκατασταθεί σε 2-3 εβδομάδες.
  • Δευτέρου βαθμού: Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει μερική ρήξη των μυϊκών ινών ενώ είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και αιμάτωμα. Η θεραπεία της μυϊκής θλάσης δευτέρου βαθμού είναι πιο χρονοβόρα. Συνήθως το χρονικό διάστημα ξεπερνάει τους τρεις μήνες.
  • Τρίτου βαθμού: Είναι η πιο σοβαρή εκδοχής μυϊκής θλάσης. Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν επαγγελματία Ορθοπαιδικό ώστε να τον κατευθύνει για τον τρόπο θεραπείας.

Quote_desktop_muiki_thlasi Quote_mobile_muiki_thlasi

Μυϊκή θλάση – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μυϊκής θλάσης ποικίλλουν ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού. Στην πλειονότητα τους τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον ασθενή είναι τα εξής:

  • Πόνος στην περιοχή του τραυματισμού
  • Μώλωπες
  • Ερυθρότητα
  • Δυσκαμψία
  • Αδυναμία
  • Σπασμοί

Η έντονη κόπωση του σώματος ή η κατάχρηση μιας μυϊκής ομάδας μπορεί εύκολα να προκαλέσει μυϊκή θλάση. Την συγκεκριμένη πάθηση την προκαλούν, επίσης, η λάθος εκτέλεση γυμναστικών ασκήσεων, η άσκηση έντονης πίεσης σε μια ομάδα μυών και η κακή προθέρμανση. Για να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας τέτοιας πάθησης, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που προστατεύουν την λειτουργία των μυών. Είναι απαραίτητο το καλό ζέσταμα πριν την γυμναστική και οι διατάσεις μετά το τέλος της. Επίσης, για να αποφευχθεί ο τραυματισμός κάποιας μυϊκής ομάδας είναι σημαντικό η γυμναστική να γίνεται υπό την επίβλεψη κάποιου επαγγελματία ώστε να ελέγχει ότι οι ασκήσεις γίνονται με σωστό τρόπο.

astatheia_omou

Μυϊκή Θλάση – Διάγνωση

Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει τον ορθοπαιδικό για τον τραυματισμό και τα συμπτώματά του. Ο γιατρός θα πάρει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση. Για να γίνει σωστή διάγνωση ο ασθενής κάνει υπερηχογραφικό έλεγχο και μαγνητική τομογραφία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός ενημερώνει τον ασθενή για τον τρόπο αντιμετώπισης της θλάσης.

 

Μυϊκή Θλάση – Θεραπεία

Συνήθως η θεραπεία είναι συντηρητική σε πρώτη φάση. Ο ασθενής θα πρέπει να ξεκουράσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τον μυ που έχει τραυματιστεί. Όσο πιο σοβαρή είναι η θλάση, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για την θεραπεία. Η ακινητοποίηση του μυ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση του. Ο επίδεσμος ή ένας νάρθηκας είναι πολύ αποτελεσματικές λύσεις. Πολλές φορές η τοποθέτηση πάγου στο σημείο της θλάσης μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο ή την ερυθρότητα που έχει προκαλέσει ο τραυματισμός.

Σε περίπτωση που ο πόνος είναι έντονος ή επίμονος, ο γιατρός συνταγογραφεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα στην πλειονότητας τους είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στον πόνο. Ο ασθενής, επίσης, είναι σημαντικό να μην αμελήσει την ένταξη του σε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο ο μυς θα ξαναβρεί τη χαμένη του ευλυγισία και τη δύναμη του. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ασθενής ακολουθεί την επιλογή της χειρουργικής επέμβασης.

Ο Δρ. Ιωσηφίδης Μιχάλης είναι Χειρουργός Ορθοπαιδικός με μεγάλη εμπειρία στις μυϊκές θλάσεις. Επικοινωνήστε μαζί του για να ακολουθήσετε μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική θεραπεία για οποιοδήποτε ορθοπαιδικό σας πρόβλημα.

 

Orthobiology_CTA

 

Orthobiology_CTA_Mobile_2