Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Κάταγμα ισχίου

Κάταγμα Ισχίου

Ως κάταγμα ισχίου ορίζεται το ράγισμα ή σπάσιμο στο ανώτερο τμήμα του μηριαίου οστού. Τα κατάγματα ισχίου στην πλειονότητά τους αφορούν ηλικιωμένους ασθενείς και είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης στον Ορθοπαιδικό. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση, για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπλοκών.

Πώς μπορεί να προκληθεί ένα κάταγμα ισχίου;

Ο κίνδυνος για την εκδήλωση ενός κατάγματος ισχίου αυξάνεται με το πέρας των χρόνων. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις, αφού μεγαλώνοντας χάνουν όλο και περισσότερο την ισορροπία τους και αποκτούν προβλήματα όρασης. Επίσης, οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν οστεοπόρωση, μια ασθένεια που συμβάλλει στη μείωση της οστικής πυκνότητας των οστών, κάνοντάς τα ιδιαίτερα εύθραυστα. Επί παρουσίας οστεοπόρωσης, το κάταγμα ισχίου μπορεί να προκληθεί ακόμη και από μια απότομη στροφική κίνηση του ασθενούς. Τα κατάγματα ισχίου εμφανίζονται και σε νέους ανθρώπους, μετά από ισχυρή βία κατά τη διάρκεια μιας κάκωσης.

Κάταγμα ισχίου: Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες

Εκτός από τις πτώσεις και την οστεοπόρωση, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι προδιαθεσιακοί παράγοντες για την εκδήλωση καταγμάτων ισχίου. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Φύλο: οι γυναίκες, εξαιτίας του γεγονότος ότι πάσχουν συχνότερα από οστεοπόρωση, εμφανίζουν πιο συχνά κατάγματα ισχίου σε σχέση με τους άνδρες.
  • Παθήσεις: κάποιες παθήσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός που αποδυναμώνουν τα οστά και τις αντοχές τους με το πέρασμα των χρόνων. Επίσης, νευρολογικές παθήσεις, όπως η άνοια και το Πάρκινσον, επηρεάζουν την ισορροπία των ασθενών, κάνοντάς πιο πιθανή μια πτώση.
  • Φάρμακα: ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μετά από μακροχρόνια χρήση δύναται να αποδυναμώσουν τα οστά (π.χ. κορτιζόνη, ηρεμιστικά φάρμακα κ.ά.)
  • Έλλειψη άσκησης: ασθενείς που δεν ασκούνται τακτικά, χαρακτηρίζονται από αδύναμους μυς και οστά, επιρρεπή στα κατάγματα.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατόπιν ενός κατάγματος ισχίου είναι αρκετά εμφανή.

  • Έντονος πόνος στην περιοχή του ισχίου
  • Αδυναμία φόρτισης του σκέλους
  • Οίδημα στην πάσχουσα περιοχή
  • Εμφάνιση αιματώματος
  • Το πόδι στο τραυματισμένο σκέλος είναι συνήθως σε έξω στροφή και πιθανά να εμφανίζεται πιο κοντό από το άλλο

Κάταγμα ισχίου & Διάγνωση

 Ο θεράπων Ορθοπαιδικός αρχικά θα προχωρήσει στη λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς και στην κλινική εξέτασή του. Η διάγνωση ενός κατάγματος ισχίου πραγματοποιείται εύκολα μέσα από απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η απλή ακτινογραφία. Όμως, πολλές φορές ένα κάταγμα μπορεί να μη φαίνεται με ακρίβεια με μια απλή ακτινογραφία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιατρός παραπέμπει τον ασθενή σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, κυρίως αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση ενός κατάγματος ισχίου είναι η χειρουργική θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα από τη στιγμή του τραυματισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις η βλάβη αποκαθίσταται με τη διαδικασία της οστεοσύνθεσης. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ολική αντικατάσταση του ισχίου μέσω της αρθροπλαστικής ισχίου.

Ο θεράπων Ορθοπαιδικός λαμβάνοντας υπόψιν το είδος του κατάγματος, την ηλικία του ασθενούς και τη συνολική κατάσταση της υγείας του θα επιλέξει την κατάλληλη γι’ αυτόν μέθοδο. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επιλογή της μεθόδου παίζει και η ύπαρξη ή μη οστεοαρθρίτιδας στο ισχίο.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση θα πρέπει να συνοδεύεται από ασκήσεις φυσικοθεραπείας, για την ενδυνάμωση της περιοχής και την πιο άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινές του δραστηριότητες.

Στο Orthobiology Surgery Center ακολουθούμε τις ιατρικές εξελίξεις. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μιχάλης Ιωσηφίδης είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση καταγμάτων ισχίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.