Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Αστάθεια Ώμου  

astatheia_omou

Η πιο κινητή άρθρωση του ανθρώπινου σώματος είναι η άρθρωση του ώμου. Ο ώμος έχει τη δυνατότητα να κινείται σε πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις, προσφέροντας παράλληλα ένα πολύ μεγάλο εύρος κίνησης. Ταυτόχρονα όμως, η δυνατότητά του αυτή τον καθιστά επιρρεπή στην πάθηση, η οποία ονομάζεται αστάθεια ώμου.

Τι είναι όμως η Αστάθεια Ώμου;

Η αστάθεια ώμου είναι μια πάθηση, η οποία εμφανίζεται στην άρθρωση του ώμου. Αναλυτικότερα, προκύπτει, όταν οι δομές των μαλακών μορίων (π.χ. σύνδεσμοι) που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου, αποτυγχάνουν να διατηρήσουν την κεφαλή του βραχιονίου στη σωστή θέση της μέσα στην άρθρωση, και συμβαίνει το εξάρθρημα ώμου. Το εξάρθρημα ώμου είναι μια τραυματική κάκωση -στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων- και χρειάζεται ισχυρή για να συμβεί (π.χ. πτωση). Τις περισσότερες φορές, το αποτέλεσμα είναι ο ώμος να εξαρθρώνεται προς τα εμπρός (πρόσθια αστάθεια), αλλά μπορεί να εντοπιστεί και προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση. Το οξύ πρώτο τραυματικό εξάρθρημα, ακολουθείται πολλές φορές από συνεχόμενα επεισόδια εξαρθρημάτων που μπορεί να συμβούν και σε απώτερο χρόνο από αυτό. Στην περίπτωση αυτή εγκαθίσταται η  αστάθεια ώμου, που περιορίζει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και προκαλεί τη φθορά της.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της Αστάθειας Ώμου;

Η αστάθεια ώμου μπορεί να εμαφανίζει πόνο, αλλά τι βασικό της σύμπτωμα είναι το αίσθημα αστάθειας που νιώθει ο ασθενής («πάει να μου βγει ο ώμος»).

Συγκεντρωτικά, τα βασικότερα συμπτώματα της χρόνιας αστάθειας ώμου, είναι:

  • Μόνιμη αίσθηση ότι το χέρι δεν είναι σταθερό
  • Υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα ώμου
  • Υποτροπιάζοντα υπεξαρθρήματα

και σπανιότερα

  • Πόνος στην περιοχή της άρθρωσης του ώμου
  • Αδυναμία κίνησης της άρθρωσης
  • Νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα

 

Πως πραγματοποιείται η Διάγνωση της αστάθειας ώμου;

Για τη διάγνωση της αστάθειας ώμου, λαμβάνεται το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, προκειμένου να αποκαλυφτεί ο τραυματισμός που οδήγησε στην πάθηση. Ταυτόχρονα, γίνεται μια επιμέρους διερεύνηση για να διευκρινιστεί εάν συνυπάρχουν συστηματικές παθήσεις, οι οποίες ευθύνονται για τη χαλαρότητα των συνδέσμων. Ο Χειρουργός, μέσω της κλινικής εξέτασης, μπορεί να καταλάβει το βαθμό της αστάθειας ώμου αλλά και την κατεύθυνσή της. Ανάλογα την περίπτωση, διενεργείται μαγνητική ή αξονική τομογραφία, με σκοπό να αναδειχτεί τι προκάλεσε την αστάθεια.

 

 

 

Quote_mobile

Quote_desktop

 

 

 

Θεραπεία για την Αστάθεια Ώμου

Η θεραπεία της Αστάθειας Ώμου μπορεί να είναι Συντηρητική ή Χειρουργική. Η επιλογή της θεραπείας γίνεται από τον Ιατρό, πάντα σε συζήτηση με τον ασθενή. Παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι η ηλικία του ασθενούς αλλά και η αιτία πρόκλησης της πάθησης.

Συντηρητική Θεραπεία

Συνήθως, η θεραπεία αυτή, ενδείκνυται για ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας. Η Συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο:

  • Περιορισμό των κινήσεων που ενισχύουν τα συμπτώματα
  • Ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας

 astatheia_omou2

Χειρουργική Θεραπεία

Όταν η Συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε η Χειρουργική θεραπεία αποτελεί μονόδρομο. Επίσης, η Χειρουργική θεραπεία επιλέγεται σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας, με έντονη αθλητική δραστηριότητα ή που έχουν σημαντικές ανατομικές βλάβες. Η Χειρουργική θεραπεία, πραγματοποιείται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μέσω της αρθροσκόπησης. Η αρθροσκoπική επέμβαση είναι μία σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος. Ο Ιατρός, τοποθετεί μέσω μικρών τομών μία κάμερα και τα ειδικά εργαλεία στον ώμο του ασθενούς. Η κάμερα του επιτρέπει να έχει πλήρη και μεγεθυμένη εικόνα του εσωτερικού του ώμου, που του επιτρέπει να εκτιμήσει το μέγεθος και την έκταση των βλαβών. Η αρθροσκόπηση, αποτρέπει τα μελλοντικά εξαρθρήματα, συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση και αποτελεί οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.

 

Ο Δρ. Ιωσηφίδης Μιχάλης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της αστάθειας ώμου. Ο Ιατρός, αντιμετωπίζει όλους τους ασθενείς του με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ακολουθεί εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Επικοινωνήστε μαζί του για την οριστική και ασφαλή αντιμετώπιση του δικού σας προβλήματος.

Orthobiology_CTA

 

Orthobiology_CTA_Mobile_2