Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Αρθρίτιδα Ώμου

αρθρίτιδα ώμου

 

Ο όρος αρθρίτιδα ώμου δηλώνει την βλάβη που έχει υποστεί ο χόνδρος της άρθρωσης του ώμου. Ο ώμος διακρίνεται σε δύο επιμέρους αρθρώσεις, την ακρωμιοκλειδική και την γληνοβραχιόνιο. Η αρθρίτιδα εμφανίζεται σχεδόν πάντα στην γληνοβραχιόνιο άρθρωση, δηλαδή στο σημείο που εφάπτεται η κοιλότητα της ωμοπλάτης (ωμογλήνη) με το βραχιόνιο οστό. Πρέπει να σημειωθεί πως το ποσοστό εμφάνισης της αρθρίτιδας ώμου είναι πολύ μικρότερο από τις αντίστοιχες αρθρίτιδες στο γόνατο ή το ισχίο.

Αρθρίτιδα Ώμου: Ποια είναι τα αίτια της νόσου;

Η αρθρίτιδα ώμου μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:

  • Φθορά του χόνδρου που συνδέεται με την ηλικία ή/και τη δραστηριότητα –> Εκφυλιστική αρθρίτιδα 
  • Ρήξη τενόντων στροφικού πετάλου που οδηγεί σε τριβή της κεφαλής του βραχιονίου στο ακρώμιο («επωμίδα») –> Αρθρίτιδα/Αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου
  • Αυτοάνοσο νόσημα –> Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Παλαιός τραυματισμός –>  Μετατραυματική αρθρίτιδα
  • Ισχαιμική νέκρωση (μπορεί να προέλθει από τραυματισμό, από κάποια πάθηση ή να είναι άγνωστη η αιτιολογία της).

 

Αρθρίτιδα Ώμου: Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην αρθρίτιδα ώμου είναι:

  • Πόνος: το βασικότερο σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τους ασθενείς. Μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια διάφορων κινήσεων, όμως εμφανίζεται και σε περιόδους ξεκούρασης του ώμου. Πολλές φορές ο πόνος δεν αφήνει τους ασθενείς να κοιμηθούν. Η αλλαγή του καιρού μπορεί επίσης να τον επιδεινώσει.
  • Δυσκαμψία: περιορίζεται το εύρος κίνησης του ώμου. Ο ασθενής δεν μπορεί να φέρει το χέρι στο κεφάλι ή τη μέση του.
  • Αίσθηση τριβής: καθώς η φθορά της άρθρωσης επιδεινώνεται, δίνεται η αίσθηση της τριβής ανάμεσα στα οστά. Συχνά συνοδεύεται από χαρακτηριστικούς ήχους.

 

Αρθρίτιδα ώμου: Πως γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της αρθρίτιδας ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση. Θα αξιολογήσει το εύρος της κίνησης και τα σημεία που προκαλούν πόνο στον ασθενή. Επιπλέον, θα του ζητήσει να υποβληθεί σε μια σειρά από απεικονιστικές εξετάσεις για να εκτιμήσει το μέγεθος της φθοράς και το στάδιο της νόσου.

 

Αρθρίτιδα ώμου: Ποια θεραπεία ακολουθείται;

Σε ένα πρώιμο στάδιο της πάθησης ακολουθείται η συντηρητική θεραπεία. Αυτού του είδους η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ένα πρόγραμμα ασκήσεων που θα βοηθήσει στη βελτίωση του εύρους κίνησης. Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να περιορίσει δραστηριότητες που μπορεί να επιβαρύνουν τον ώμο.

Επιπροσθέτως, ανακούφιση από τον πόνο εκτός από τα παυσίπονα μπορούν να προσφέρουν και οι ειδικές εγχύσεις. Οι εγχύσεις διακρίνονται σε αυτές που περιέχουν κορτιζόνη και τοπικές αναισθητικές ουσίες ή στις εγχύσεις που περιέχουν υαλουρονικό οξύ και βοηθούν στη λίπανση και τη μείωση της τριβής. Επιπλέον για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η θεραπεία PRP, δηλαδή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.

Αρθρίτιδα Ώμου: Χειρουργική θεραπεία

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αρκετή, επιλέγεται η αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου ο ιατρός θα προτείνει στον ασθενή τις παρακάτω μεθόδους:

Αρθοσκόπηση ώμου: ενδείκνυται για πρώιμα στάδια της νόσου. Ειδικότερα εάν η αρθρίτιδα προκαλείται από μεγάλη ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου. Κατά την επέμβαση ο ιατρός παρεμβαίνει στην άρθρωση μέσω μικρών τομών και καθαρίζει τον χόνδρο και προσπαθεί να ράψει τη ρήξη των τενόντων εάν αυτή υπάρχει.

Η μέθοδος θεωρείται ελάχιστα επεμβατική. Ο πόνος υποχωρεί και ο ασθενής ανακουφίζεται. Όμως, η αρθροσκόπηση δεν προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα. Ο πόνος μπορεί να επανέλθει μετά από ένα με δύο χρόνια. 

Αρθροπλαστική ώμου: όταν η νόσος έχει προχωρήσει και ο χόνδρος έχει αλλοιωθεί τότε επιλέγεται η αρθροπλαστική. Τα μέρη της άρθρωσης που έχουν φθαρεί αφαιρούνται και αντικαθίστανται από προθέσεις. Μετά την αποκατάσταση ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο και έχει ένα φυσιολογικό εύρος κίνησης. Σε περίπτωση ρήξης του στροφικού πετάλου επιλέγεται η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική.

Η αρθροπλαστική ώμου επιλέγεται σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου. Πρόκειται για πιο επεμβατική μέθοδο που χρειάζεται μεγαλύτερη περίοδο αποκατάστασης, αλλά προσφέρει μεγαλύτερο διάστημα ανακούφισης από τον πόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθρίτιδα ώμου μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Orthobiology Surgery Center. O Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης εξειδικευμένος στην επανορθωτική χειρουργική των αρθρώσεων έπειτα από κλινική εξέταση θα σας ενημερώσει για τη νόσο και την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της.   

Orthobiology_CTAOrthobiology_CTA_Mobile_2