Εξάρθρημα Ώμου
- Αρχική
- Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου
Εξάρθρημα ώμου ονομάζεται η απώλεια της φυσικής επαλληλίας των αρθρικών επιφανειών της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης («βγαίνει από τη θέση του»). Είναι κυρίως τραυματική κατάσταση κατά την οποία η κεφαλή του βραχιονίου απομακρύνεται από τη φυσιολογική της θέση και χάνει την επαφή της με την ωμογλήνη στην άρθρωση του ώμου. Εκτός του τραυματισμού, σπάνια προκαλείται με ασήμαντη αφορμή εξαιτίας μιας εγγενούς χαλάρωσης των αρθρώσεων τους ασθενούς. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, η κεφαλή εξαρθρώνεται προς τα εμπρός (πρόσθιο εξάρθρημα ώμου), λιγότερο συχνά εξαρθρώνεται προς τα πίσω (οπίσθιο εξάρθρημα ώμου) και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις εξαρθώνεται προς τα κάτω (κατώτερο εξάρθρημα ώμου).
Προκαλεί τραυματισμό στον επιχείλιο χόνδρο, στην ωμογλήνη, στην κεφαλή του βραχιονίου, στα θυλακοσυνδεσμικά στοιχεία, στον αρθρικό χόνδρο και σπανιότερα στα νεύρα και τα οστά της περιοχής με κάποιο κάταγμα αυτών.
Μετά το πρώτο εξάρθρημα του ώμου, αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα να υποστεί ο ασθενής και νέα επεισόδια εξαρθρήματος. Είναι συνηθισμένη η κλινική εικόνα ασθενών με επαναλαμβανόμενο εξάρθρημα ώμου (παλαιότερα χρησιμοποιούνταν όρος «καθ’ έξιν εξάρθρημα»).
Ποιά είναι τα συμπτώματα του εξαρθρήματος ώμου;
Τα συμπτώματα είναι έντονα και περιλαμβάνουν:
- Έντονο πόνο (ιδίως στο πρώτο εξάρθρημα)
- Αδυναμία κίνησης της άρθρωσης
- Αδυναμία έξω στροφής
- Οίδημα
- Μούδιασμα
- Μώλωπες
- Σπασμούς κατά την άρθρωση
Πως πραγματοποιείται η διάγνωση της κάκωσης;
Η διάγνωση πραγματοποιείται με την κλινική εικόνα του ασθενούς (παραμόρφωση της άρθρωσης του ώμου-«το χέρι κρέμασε», έντονο άλγος, αδυναμία κίνησης) και πάντα με άμεσο ακτινολογικό έλεγχο (απλή ακτινογραφία ώμου).
Σε δεύτερο χρόνο, θα χρειαστεί ο ασθενής να προχωρήσει σε μαγνητική τομογραφία (ενίοτε και αξονική τομογραφία) για την λεπτομερή εξέταση της περιοχής.
Ποια είναι η αντιμετώπιση που συστήνεται;
Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η ανάταξη του εξαρθρήματος.
Η ανάταξη πρέπει να γίνεται σε υγειονομική μονάδα, αφού γίνει ακτινογραφία της άρθρωσης, και ενίοτε μπορεί να χρειαστεί αναισθησία. Πολλές φορές -εκτός του εξαρθρήματος- υπάρχουν και συνοδές κακώσεις (π.χ. κατάγματα) που πρέπει να διαγνωσθούν πριν την ανάταξη, για να σχεδιαστεί καλύτερα η προσπάθεια του Ορθοπαιδικού.
Μετά την ανάταξη του ώμου, το άνω άκρο τίθεται σε ανάρτηση για διάστημα 3- 6 εβδομάδων. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, προτείνεται φυσικοθεραπευτική φροντίδα με σκοπό την ενίσχυση των μυών στη περιοχή.
Εάν το εξάρθρημα επαναληφθεί έστω και μία φορά είναι αναγκαία η χειρουργική θεραπεία. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών, συστήνεται η χειρουργική θεραπεία, αμέσως μετά το πρώτο εξάρθρημα (εξαρτάται από τα ακόλουθα: ηλικία, φυσική κατάσταση και αθλητική δραστηριότητα, είδος οστικών κακώσεων)
Χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση του εξαρθρήματος ώμου πραγματοποιείται κυρίως με αρθροσκόπηση ώμου, μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Η επέμβαση ξεκινά με την χορήγηση αναισθησίας του ασθενούς και στη συνέχεια εισάγεται στην άρθρωση του ώμου το αρθροσκόπιο, μια μικρή κάμερα, που επιτρέπει την λεπτομερή απεικόνιση του ώμου του σε μία οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Στη συνέχεια εκτελούνται τα απαραίτητα χειρουργικά βήματα για την καθήλωση της αποκόλλησης του επιχελίου χόνδρου.
Κατά περίπτωση, εκτός από την επέμβαση στα μαλακά μόρια θα χρειαστούν και οστικές επεμβάσεις.
Ο Ειδικός Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης έχει ασχοληθεί συστηματικά με περιστατικά εξάρθρωσης ώμου και την αποτελεσματική θεραπεία τους.
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την θεραπεία της εξάρθρωσης ώμου, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Orthobiology Surgery Center, ώστε να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.